22 Mart 2018 Perşembe

Şehzade Mehmet Selim Efendi Kimdir ?


Payitaht Abdülhamid, dizisinin 43.bölümünde yeni bir tarihi şahsiyet daha diziye dahil oluyor. Bu hafta yayınlanacak olan bölümde II.Abdülhamid'in en büyük oğlu Şehzade Mehmet Selim Efendi'yi göreceğiz. Babasına sonuna kadar bağlı ve zeki bir şehzade olan Mehmet Selim'in hayatını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.



Şehzade Mehmet Selim, 11 Ocak 1870 tarihinde İstanbul Beşiktaş'ta dünyaya geldi. Babası henüz padişah olmamışken doğan Selim Efendi'nin annesi Bedrifelek Başkadın Efendi'dir. İyi bir eğitim gören şehzade, son derece titiz bir insandı. Sakin mizacı ile büyük olayların üstesinden gelmeyi başarmıştır.  Bir süre Avrupa'da yaşayan  Şehzade Mehmet Selim, babası Sultan II.Abdülhamid'in yanına dönüşmüştür. Aynı babası gibi dünya gündemini takip etmekten hoşlanır. Babasının gözdesi olan Selim Efendi, hayatında üç evlilik yapmıştır.


İlk eşi Deryal Hanımefendi ile 1886 yılında evlenmiştir. Bu evlilikten 1887 yılında Emine Nemika Esin adında bir kızı dünyaya gelmiştir. Daha sonra 1905 yılında ikinci eşi Nilüfer Eflakyer Hanımefendi'yle evliliği oldu. İkinci evliliğinden ise 1906 yılında Mehmed Abdülkerim Efendi adlı bir oğlu oldu. Selim Efendi, 1910 yılında da son evliliğini Pervin Dürrü Yektra Hanımefendi ile yaptığı biliniyor.

Şehzade, 1922 yılşında saltanatın kaldırılması ve Osmanoğlu Ailesinin yurt dışına çıkarılması kararından dolayı Beyrut'a yerleşti. Geriye kalan hayatını burada geçiren Şehzade Mehmet Selim Efendi, 4 Mayıs 1937 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Mezarı günümüzde Suriye'nin Şam kentinde yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder